sobota 29. mája 2010

Vrátilo mesto Snina pozemky v Rekreačnej oblasti Rybníky Urbárskej spoločnosti v Snine v súlade s reštitučným zákonom a inými zákonmi SR?

V rokoch reštitúcií som bol v dlhodobom spore s členmi urbárskej spoločnosti proti vráteniu pozemkov a ďalšími reštitúciami. Bol som kvôli tomu, že nechcem rešpektovať reštitučný zákon v zmysle vrátenia pozemkov predvolaný do prezidentskej kancelárie. Tieto sa však v zmysle vtedajšieho výkladu zákona museli vrátiť. Podotýkam, že súčasná rekonštrukcia sa uskutočňuje na pozemkoch mesta.

Rešpektuje mesto návrhy odborných komisií školstva ako je Obecná školská rada a Školská komisia?

K citácií jednotlivých návrhov a uznesení podá informáciu hovorkyňa mesta.

Evald Štofík

Je tak ako všetci riaditelia základných a materských škôl, ktorých je zriaďovateľom mesto, v podstate zamestnancom mesta. Všetci vzišli z regulárnych volieb riaditeľov a ja bez akejkoľvek straníckej, či inej názorovej príslušnosti som tieto návrhy rešpektoval a podpísal som každému pracovnú zmluvu.

Neviem o tom, aby v zásadných veciach sa nerešpektovali návrhy komisií. Pán riaditeľ určite vie, že tieto návrhy môžu byť len doporučujúcimi pre mestské zastupiteľstvo, ktoré má rozhodovacú právomoc. Rozhodovať teda nemôže ani komisia, ani mestský úrad, ani primátor.

Žiadam p. riaditeľa, aby oficiálne spísal svoje požiadavky, ktoré musia byť zapracované do rozpočtu, ktorý má tiež svoje hranice a schválené mestským zastupiteľstvom.

Som za to, aby sa vybudovalo ihrisko Myslím si, že diskusia o tak závažných problematikách nie je možná na facebooku, ale na stretnutí riaditeľov s príslušnými komisiami, ktoré budem v krátkom čase iniciovať. Predpokladám, že všetci riaditelia za posledné roky môžu potvrdiť, že je mi rovnako milá každá škola, čoho dôkazom sú ich rekonštrukcie.

Doporučujem Evaldovi Štofíkovi, aby nevyužíval pracovnú dobu na diskusiu na facebooku.

Aký je názor primátora na to, že Snina, polovičná oproti Humennému, dáva násobne väčšie dotácie cirkvám?

Všetky dotácie sú prideľované na návrh komisií mestským zastupiteľstvom. Na návrh poslancov sa prerozdelenie pre tento rok uskutoční tak, že každý poslanec podobne ako poslanci VÚC bude mať možnosť podľa svojho uváženia prideliť 2500 eur na spoločenské organizácie, občianske združenia, cirkvi, nadácie a pod.

Kto postavil deravý bazén na Rybníkoch? Kedy bol zistený problém s bazénom a unikajúcou vodou? Prečo mesto nekvalitnú stavbu nereklamovalo?

Najbližšie na túto otázku podrobne zodpovie prednostka a odbor výstavby. Ako som už niekoľkokrát povedal, v tom čase som nebol primátor. Podľa informácií, ktoré mám výstavbu realizovalo združenie podnikateľov, ktoré sa medzičasom rozpadlo.

Občania sa sťažujú na nepokosenú trávu a živé ploty. Kto zabezpečuje tieto činnosti a koľko na ne mesto použije peňazí za rok?

V meste máme desiatky hektárov plôch verejnej zelene a kilometre živých plotov. Je jasné, že v jednu chvíľu nemôže byť všetko vykosené. Ako prvé sa kosia živé ploty na križovatkách a frekventovaných cestách. Rovnako kosba prebieha v postupnosti od centra k menej frekventovaným úsekom.

Zabezpečujú to Verejnoprospešné služby s rozpočtom, ktorý je na stránke mesta.

V roku 2008 bol plat primátora 2 472 €, v roku 2009 sa zvýšil o 197 €, v roku 2010 o 78 € na 2 748,50 €. Zasiahla vás finančná kríza?

Plat primátora je určený zo zákona a vychádza z priemernej mzdy v príslušnom roku. Mimochodom, je na rovnakých základoch aké mal môj predchodca. Naozaj si myslím, že robím trochu viac. Okrem toho jedinú odmenu, ktorú mi mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo predchádzajúci rok som venoval učiteľom ZŠ Budovateľská, ktorý niekoľko rokov predtým nemali žiadne odmeny. Myslím, že ako jeden z mála primátorov.

Súvisí kritika na adresu vedenia mesta zo strany učiteľov s hĺbkovou inšpekciou škôl?

Neviem o žiadnej kritike. Posledná inšpekcia o ktorej viem sa konala na materskej škole Kukučinova.

Kritizujete na poradách ľudí, ktorí na internete informujú občanov o tom čo sa v meste deje?

Povedal som už skôr, že kritike, ktorá posúva veci dopredu a dobre mieneným návrhom sa nikdy nebránim.

Reagujú úradníci mesta Snina na písomné žiadosti občanov? Cez podateľňu mestského úradu 19.4.2010 pán Štofik podal 1. Žiadosť o urýchlené vyriešenie problému pozemku v areáli ZŠ Ul. 1. mája 12 Snina, 2. Žiadosť o dofinancovanie školských klubov detí v pôsobnosti zriaďovateľa, 3. Návrh riešenia na dofinancovanie školského klubu detí. Ani v jednom prípade nedostal odpoveď k dátumu 28.5.2010.

Tento postup prešetrím a budem riaditeľa informovať.

Projekt Rybníkov stál 33 320 EUR. Vyhral najlepší?

Súťaž prebehla podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Spomíname

-Vybudovať na pripravených pozemkoch ďalšie byty – dokončuje sa ďalších 24 bytov

-K novej škole dobudovať telocvičňu - dobudovaná

-Z rekreačnej oblasti Rybníky urobiť významné stredisko cestovného ruchu – realizuje sa

-Dokončiť kultúrny dom – dávno dokončené

-Autobusové nástupište – veľmi dávno dokončené

-Postaviť 300 bytov – postavených 299 bytov

-vybudovať cesty, elektrické rozvody, kanalizáciu a plyn pre 100 pozemkov - zrealizované

-ZŠ Komenského – ukončená a 12 rokov slúži deťom Komenského a Brehov

- Spojiť lávkou Tablu a cestu pri SAD - zrealizované

-Vybudovať novú čistiareň odpadových vôd a kanalizáciu a cesty pre Tablu - zrealizované

-skrášliť prostredie a bezpečnosť pri vstupe do mesta – pred rokom opravený a zestetizovaný, predtým zbabraný kruhový objazd.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára